Veien mot Vm i Melges24 2023

Sent på høsten i Trondheim 2022 begynte studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet å leke med tanken om å delta med flere lag i Melges 24-verdensmesterskapet i Middelfart sommeren 2023.

Med begrensede ressurser og mye viljestyrke begynte de å planlegge. NTNUI Seiling, hadde aldri tatt på seg et slikt eventyr før, og båtene trengte reparasjoner og oppgraderinger for å kunne være konkurransedyktige under mesterskapet. Nesten alle seilene var blåst ut og lappet minst én gang, tauene var slitte og cleats fungerte ikke optimalt. Veien var lang, men viljen og innsatsen var enorm!

Etter jul begynte styret i NTNUI Seiling å sette sammen lag i henhold til individuelle forventninger og motivasjon. Etter noen møter ble det konkludert med at gruppen skulle sende to lag, NOR402 og NOR592, til mesterskapet. Mens snøen gradvis smeltet bort i Trondheim og været ble mer seilvennlig, begynte de 10 studentene forberedelsene til konkurransen. For å finansiere eventyret arrangerte de seileventer med bedrifter, nybegynnerkurs for nye seilere og søkte om støtte fra ulike organisasjoner for å se om de var villige til å hjelpe dem i prosjektet og la alle delta til en studentvennlig pris. Med økonomien på plass kunne båtene få oppgraderingene de trengte, men nye regattaseil var fortsatt en drøm.

En mandag morgen i april dro en student fra NTNUI Seiling til “Maritimt Kompani” – en samarbeidspartner av seilgruppen og den eneste importøren av Ullman Sails til Norge – for å hente en sjakkel til en av båtene. Der møtte han administrerende direktør for Ullman Sails, Michael, som var på rundtur for å besøke de forskjellige Ullman-loftene i Europa. De fikk satt seg ned og snakket sammen, og studenten forklarte hva NTNUI Seiling gjør i Trondheim. Michael syntes arbeidet, innsatsen og viljen til studentene var unik, og han spurte om studentene ønsket å starte et samarbeid med Ullman Sails. Studentene, som følte at drømmen deres hadde gått i oppfyllelse, aksepterte vennlig og en avtale ble inngått som inkluderte tre sett med førsteklasses Ullman Sails til de tre båtene som skulle brukes til racing. Og slik var det eneste som gjensto å få båtene på vannet og begynne å øve. Kombinert med minst fire eksamener hver og det varierende været i Trondheim, prøvde studentene så godt de kunne å trene på når det lot seg gjøre i en ellers ganske hektisk tidsplan.

Sommeren nærmet seg, og reisen til Middelfart og verdensmesterskapet begynte. På grunn av et studentbudsjett var det viktig at turen var så billig som mulig. Med hjelp fra venner og familie fikk de låne den store seilbåten, “Fru Larsen”, som seks av dem seilte til Danmark slik at de kunne bo i havnen til en lav pris. Melgesene ble fraktet på tilhenger til Middelfart Marina av biler som sponsor og venner var så snille å låne bort. Når alle eksamener var levert, melgesene var pakket og ekstrautstyr var med, satte alle seilerne kursen sørover. De nye seilene fra Ullman ble hentet på Gardermoen og kjørt via Sverige for å møte resten av mannskapet et par dager før konkurransen startet.

Klar til å rigge båtene kommer vi i kontakt med det hjelpsomme og hyggelige arrangementslaget fra @worldofmelges24. Som noen av de yngste lagene og den eneste klubben som deltar med to lag, er spenningen stor. Alle er ivrige og vil vite hvordan de neste dagene vil utvikle seg. Fullt klar over at disse lagene sannsynligvis vil ha den bratteste læringskurven, går seilerne inn i konkurransen mot noen av de beste Melges24-lagene i verden.

Etter fem dager med racing og 12 fullførte løp har begge Ullman-lagene opplevd oppturer og nedturer. Små feil og stramme situasjoner kombinert med et relativt ferskt mannskap resulterte i plasseringer som studentene ikke følte representerte innsatsen, men sannsynligvis gjenspeiler den harde virkeligheten. Imidlertid var begge lagene fornøyde med prestasjonen, og NOR592 fremhever forbedringen deres på startene og at de rundet toppmerket som båt nummer 4, og endte på 11. plass. NOR402 tar med seg sin til tider eksepsjonelle fart og høyde under kryss. Det var faktisk så bra at de fikk anerkjennelse fra en amerikansk trener, og det var fantastisk å se at de kunne holde følge med noen av lagene de hadde lært av på YouTube.

Alle seilerne i NTNUI Seiling har hatt en ekstremt bratt læringskurve. De har lært båten bedre å kjenne og samarbeidet som et team, de kan knapt vente med å bruke kunnskapen i andre mesterskap. Som en klubb kommer de tilbake til Trondheim med ny kunnskap og erfaring som vil deles med resten av de ivrige seilerne i NTNUI Seiling. Turen handlet ikke bare om seiling, studentseilerne vil også huske de sosiale middagene, volleyball om kveldene, bursdagsfeiring og felles treningsøkter – minner for livet.

Vi ønsker å si en stor takk til Maritimt Kompani og Ullman Sails for å gjøre denne turen og vår deltakelse i Melges24 Verdensmesterskap 2023 mulig!